Turkuaz rengi su, kar beyazı kumsal denince akla ilk dünyada Maldivler, Türkiye’de Salda Gölü gelir. Zira son yıllarda suyunun rengi ve kumsalının dokusuyla Maldivlere benzeştirilerek tanıtıldı Salda Gölü. Seyahat grubumuzda herkes Salda Gölü’nü merak ediyor. Ben, 2017’de bir kez gitmiş ve çok etkilenmiştim. Ballandıra ballandıra gölü, kumsalı, etrafını anlattım, eski fotoğraflarımı gösterdim. Hepimizin heyecanı dorukta. Aylardan Temmuz ve Stratonikeia Antik Kenti‘ndeki 1.5 saat dolaşma ile sıcaktan bunalmışız. Göl kenarında çıplak ayak yürüyüp serinleriz düşüncesindeyiz. Küçüklerse yüzme hayalinde. 2,5 saatlik yolu bu düşüncelerle bir heveste geçirdik. Öğle vakti Salda’ya vardık. Yemek molasının ardından göl kenarına yöneldik.
Salda Gölü Nerede? Salda Gölü Hakkında Genel Bilgi ve Özellikleri
Önce biraz genel bilgi vereyim sonra Salda maceramızı anlatırım. Salda Gölü, Burdur’a bağlı Yeşilova İlçesi’nde. Buraya bir Salda Gölü Ulaşım bağlantısı ekliyorum. Gölün ilçe merkezine uzaklığı 4km, yaklaşık 5-6 dakika. Gölün çevresi 44km uzunluğunda. Deniz seviyesinden 1.140m yüksekliğinde bir krater gölü olan Salda, 184 metreye varan derinliğiyle Türkiye’nin 3. en derin gölü. Ayrıca Salda Gölü’ndeki kayaç oluşumları Mars‘taki özellikleri taşıdığı için gölde TÜBİTAK’ın İTÜ araştırmacılarıyla yürüttüğü çalışmalar dünyada ses getirmiş ve bilimsel değer taşıyor. Gölün bu anlamda da özel bir değeri var.
Salda Gölü’nün içindeki magnezyum minerali kuma beyaz rengi veriyor. Tektonik bir krater gölü olan Salda’nın suyu soda ve magnezyum açısından oldukça zengin. Gölün dibi killi kum yapısıyla balçık kıvamında, ayağınızı bastığınızda yapış yapış hissi veriyor. Ancak bataklık kıvamı kumun kirli olmasından değil yapısından kaynaklanıyor. Öte yandan bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da bu kilin cilde iyi geldiği söyleniyor.
Gölün bazı bölgelerinde ani derinleşmesinin yarattığı tehlikeyi ve muhtemel göle girişi kontrol altına alabilmek için belli bölgelerde yüzmeye izin veriliyor. Her alanda yüzmeye izin verilmiyor. Ayrıca çoğu bölgenin SİT statüsünde olması nedeniyle kamp alanları da belirli, öyle istediğiniz yerde kamp yapamıyorsunuz.
Salda Gölü’nün yapısının korunması için 1.derecede SİT alanı ilan edilen çevresindeki bazı bölgeler zaman içinde 2. derece statüsüne çevrilmiş. Son zamanlarda Salda etrafında yapılaşma izni hakkında çok tartışma oldu. Umarım beklenmedik kararlarla bölgede ruhsatlı, ruhsatsız yapılaşmaya izin verilmez! Yeri geldi, belirtmeden geçemeyeceğim. Ben Türkiye’deki bazı yaklaşımları anlamakta zorlanıyorum. Güzel olan her yere illa park, bahçe, plaj, restoran/cafe, millet bahçesi, tuvalet yapmak durumunda mıyız? Doğal haliyle bozmadan korumak, çöp atıp kirletmeden dolaşmak, ziyarete açmak çok mu zor? Gelişmiş ülkelerin çoğu doğaya saygı duyarak korumayı tercih ediyor ve genelde bu tarz korunan yerler daha kıymetli oluyor. İnanın anlayamıyorum, anlayamayacağım!
Salda Gölü’nde Nereye Gidilir? Nerede Yüzülür? Salda Gölü’ne Ne Oldu?
Yemek molasının ardından göle ulaşmak için yakın mesafedeki Yeşilova Belediyesi Halk Plajı‘na doğru yöneldik. Plaja yaklaştığımızda adeta üst üste görünen kalabalıktan, gölün kısmen kurumasıyla sarı yeşil olan kumlu topraktan ve o bölgenin plaj suyunun bulanık renginden park alanına bile girmeden geçmeye karar verdik.
Salda Gölü Tabiat Parkı‘na yöneldik. Girişin ücretli olması, kullanım alanının imkanları ve plajın daha geniş olmasıyla Tabiat Parkı’nı daha farklı bulmayı bekledik. 2021 yılı otomobil giriş ücreti olan 15TL’yi ödedik ve içeride biraz dolaşınca bulduğumuz ilk boş yere park ettik. Tabiat parkında sahile doğru yürüdükçe bembeyaz kum beklerken yerine kara siyah bir toprak üzeri eser miktardaki beyaz kumla karşılaşınca hepimiz şaşırdık. Ve kaybolan kumlarla beraber plajda var olan geniş çukurlara da şaşırdık. Ancak ben daha çok şaşırdım. Zira Temmuz 2017 yılında Tabiat Parkı’ndan göle girmiş ve bembeyaz kum tanecikleri arasında yürümüş hatta plaj şemsiyemi o beyaz kumlara gömmüştüm. Nereye gitti beyaz kumlar? Rüzgar mı alıp götürdü? Hemen aşağıdaki 2017 ve 2021 fotoğrafları arasındaki farka bakınca ne demek istediğimi anlayacaksınız!!! İlk defa geliyor olsam bu kadar şaşırmazdım zira öncesiyle karşılaştırma imkanım olmazdı. Etraf kalabalık, kilden maske yapanlar, bağıranlar, mayosu veya kıyafetiyle girenler… Ah Salda ah, sana ne oldu böyle!
2021 2021 Tabiat Parktaki Çukurları 2021 2021
2017
Tabiat Parkı’ndaki hayal kırıklığı sonrası bir umudum daha var: Beyaz Adalar Bölgesi, Salda Gölü Plajı. Oraya yöneldik. Ancak inşaat bölgesi olması nedeniyle araç girişine izin verilmediği için tam bir hayal kırıklığıyla gölün çevresini dolaşmaya karar verdik. Beyaz Adalar Bölgesinin sonundan araç girişi olduğunu gördük ve hemen sıraya girdik. Ancak araç sırasının uzunluğu ve manzaranın Tabiat Parkı’ndakine benzerliği sonucu beklemekten vazgeçtik. Gölün etrafını bir müddet dolaştık.
Önceki gidişimde Doğan Baba Halk Plajı’nda bulunan Pideci Sami’de yediğim nefis pideler aklıma geldi. Ancak Doğan Baba Halk Plajı‘nın piknik ve kampçılarla dolu ve Yeşilova Halk Plajı ile yarışır kalabalıkta olduğunu görünce durmadık. Göl çevresinin yarısını kadar dolaştıktan sonra manzarasıyla bizi cezbeden bir noktada aracımızı uygun yere park edip, fotoğraf molası verdik. Gölün yanına indiğimizde kıyının bulanık rengi, kumun durumu bize 4 sene önceki Salda’nın güzelliğini bulamayacağımızı anlattı. Göl etrafında daha fazla vakit harcamadan ve Salda’nın daha fazla tahrip olmamasını umarak konaklama noktamız Tefenni’ye doğru yöneldik.
Salda Gölü’ne Ne Zaman Gidilir? Ne Yenir? Nerede Kalınır?
Gölde yüzmek için Haziran- Eylül en uygun aylar olmakla beraber kalabalıklardan kaçınmak için diğer aylarda gitmenizi tavsiye ederim. Zira göl, sezonda yüzmek için hem çok çok kalabalık hem de temizlik açısından pek cazip değil.
Yemek için çok seçenek yok. Öğle yemeği olarak biz Yeşilova Köyü’nde ekmek arası kıymalı tostu ile meşhur Tostçu Mazlum Kayan / Kayan Tost‘u tercih ettik. Biz tadını çok sevdik. Fiyatları da oldukça makuldü. Beklentinizi yüksek tutmadan köyde her yerde yiyebilirsiniz. Köy zamanın durduğu yerlerden.
Salda Gölü’nde yapılacak şeylerin sınırlı olması, geçen defa gölün hemen yanında kaldığımız otelin oldukça vasat olması ve sonraki gün Antalya Tahtalı Olympos Teleferik için yola çıkıyor olmamız nedeniyle Antalya yolu üzerinde Tefenni Villas‘ta kalmaya karar verdik. İyi ki öyle yapmışız. Doğası, odası, hizmeti, personeli ile harika bir seçim oldu. Rotanız üzerindeyse veya bir kaç gün doğaya yakın dinlenmek isterseniz aklınızda bulunabilecek bir otel. Gönül rahatlığıyla tavsiye ederim.
Salda Gölü’nün Lavantaları
Salda Gölü’nün etrafında küçük boyutlu lavanta bahçeleri oluşmuş. Kuyucak Köyü’ndeki lavanta tarlalarını gidip görmeye vaktiniz yoksa Salda Gölü ve etrafındaki lavanta bahçeleriyle bir taşla iki kuş vurmuş olursunuz. Girişi ücretli olan lavanta bahçelerini; salıncaklar, arabalar, sandalyeler, banklar, oyuncaklar, saman balyaları, renkli sepetlerle süslemişler. Ve bir çoğunun girişinde veya bahçenin bir köşesinde lavanta ürünlerinden satışları mevcut. Gözünüze güzel gelen bir bahçeye uğramanızı tavsiye ederim.
Salda Gölü İzlenim ve Tavsiyelerim
Salda Gölü’nü gördüm demenizin yeterli olacağını düşünüyorum. Yakınlara yolunuz düşerse ziyaret için 1-2 saatinizi ayırın. Salda Gölü için özel program yapmanızı tavsiye etmem. Turla gitmenize de gerek yok. Seyahate çıkacağınız turun ana noktası Salda ise önceliğiniz farklı bir rota olabilir. Zaman olarak kalabalığın az olduğu zamanlarda yüzme değil gezme amaçlı Salda Gölü’ne uğramanız yeterli. Uğramışken bir lavanta bahçesine de uğramayı, güzel fotoğraflar çekmeyi ve lavanta kokulu bir hatırayı almayı atlamayın.
2017
Müsaadenizle ziyaret edeceklere özel bir notum olacak; ziyaret ederken etrafı kirletmemeye ve kirlettirmemeye, kalan beyaz kumlardan veya cilde iyi geldiği iddia edilen göl tabanındaki kilden almamaya ve aldırmamaya özen göstermenizi rica ederim.
2017
Son ve en son Salda’nın tahrip edilmişliğinin verdiği hüznü tekrar belirtmeden ilerleyemeyeceğim. Yüreğim cız etti, gözyaşlarım içime aktı. Umduğum ve bulduğum tam bir hayal kırıklığı. Bana göre; karar alıcıların yetersizliği, rant kaygısı, ziyaretçilerin cahilliği vb. nasıl tanımlarsanız veya hangilerinin sonucu olursa olsun doğa harikası beldelerin ülkemizde korunamamasının adeta bir kanıtı olmuş Salda Gölü:((
Bodrum’dan Çıralı’ya – Mavinin Tarihle Buluştuğu Seyahatimizin ilk gününde Stratonikeia Antik Kenti’ni ve Salda Gölü’nü dolaştık ve seyahatin ilk akşam Tefenni’de kalıyoruz, yarın Antalya Tahtalı Olympos Teleferik’le güne başlıyoruz. Doğayı koruyarak daha güzel yarınlara kavuşmak umuduyla sevgiyle kalın,