En keyifli seyahatlerim 5 duyumu hissederek yaşadıklarımdır. Mesela mavi yolculuk 💙 benim için özeldir, sevdiklerim vardır içinde. Denizin kokusudur, motorun sesi ya da ortamın sessizliğidir, gökyüzünün mavisi, gün batımının turuncusudur, öğleden sonraki çayın yanındaki poğaçanın tadıdır ya da ay ışında güvertede sarındığım pikenin yumuşaklığıdır.

Her mavi yolculuk sonrası bir sonraki seyahatte farklı olmasını dilediğim konularda aldığım notları ‘Mavi Yolculuk Temel Kuralları 101💙’ başlığında sizler için derledim. Seyahati güzel kılan, hiçbir yerde yazmayan, varlıklarıyla büyük konfor yaratan, mavi yolculukta dikkat edilecek detayları bulacaksınız. Bazıları çok basit görünse de her konu arkasında ya bir ihtiyacın karşılanmasının mutluluğu ya da karşılanmamasının keyifsizliği olduğunu bilin. Kendi notlarımın bütünlüğü için mavi yolculuk konulu yazılarımın tümüne bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Mavi yolculukta kimlerle yola çıktığınız, tekne seçiminiz ve rotanız üç saç ayağı gibidir. İlla mavi yolculuk olsun diye iyi tanımadığınız veya birbirleriyle uyumundan emin olmadığınız kişilerle yola çıkmayın. Mavi yolculuğun tadını alan bir daha vazgeçemiyor diyebilirim. Değişiklikler olsa da bir kaç seyahat sonra kemik kadro olarak adlandırabileceğim kişilerle mavi yolculuk yapar oluyorsunuz. Anılar biriktirerek birbirine kaynaşan grup zamanla kendi seyahat standartlarını oluşturmaya ve daha rahat seyahat eder hale gelmeye başlıyor. Mavi yolculukta her koy ayrı güzel ayrı özel. Beklentilerinize ve yolculuğun ayına göre seçeceğiniz rota da seyahatinize ayrı renk katıyor. Hangi koylara gideceğiniz ve nerelerde karaya çıkabileceğinize göre rotanızı belirleyin. Ve bu rotaya hangi tekneyle çıkacaksınız? Tekne seçiminde öyle çok detay var ki. Doğru tekneyi seçerseniz zaman su gibi akıyor yoksa şikayetleri şükürlerle kapatmaya çalışmaktan yorulabilirsiniz.

Mavi yolculuk grubunu, seyahat tarihini ve rotanızı belirledikten sonra yapılacakları konu konu belirleyin ve kimin takip edeceğine karar verin. Konu ve sorumlular:

  • İlk konu; tekne seçimidir. Peki tekneyi kim bulacak? Bir gönüllü seçin. Biz ona tekne seçim sorumlusu ünvanı verdik. Alternatiflere baksın, grubun beklentilerine göre ön tekne seçimini yapsın ve gruba son kararı vermek üzere tekneleri sunsun. Mavi Yolculukta Tekne Seçimi konulu yazımı okumanızı tavsiye ederim. Tekne seçiminde acente hizmeti kullanabilirsiniz, bunu grubunuzda değerlendirin.
  • İkinci konu; mavi yolculuk menüsünün belirlenmesi ve ihtiyaç listesinin oluşturulmasıdır. Bunun için de menü sorumlusu seçtik.
  • Üçüncü konu; bütçedir. Seyahat ücretini toplamak, tekne, ihtiyaç ve ekstra masrafları ödemek, seyahat sonu toplanan ve harcananları gruba raporlamak üzere bütçe sorumlusu belirleyin. Tabi yine gönüllülük esasıyla.
  • Ve son konu; seyir esnasında hava durumuna veya koyların durumuna göre olası rota değişikliklerinde kaptanla değişikliğe kararı verecek ve tekne kurallarını netleştirmek üzere seyahate özel tur liderini belirleyin.

Artık mavi yolculuk öncesi yapılacak işleri tamamladınız. Seyahat için bavulu toplayana kadar ara verebilirsiniz. Seyahat günü gelip tekneye bindiğinizde mürettebatla tanışırsınız. Tekne hareket etmeden tur liderinizden grubunuzun mürettebattan beklentilerini, kaptandan da teknenin kurallarını ve sizlerden beklentilerini seslendirmesini isteyin. Beklenti ve kuralları net olan teknelerde yanlış anlaşılmalar olmaz, düzen güzel işler. Hem siz hem mürettebat rahat eder.

Grup olarak; yola çıktığınız ilk saatlerinde merhaba fotoğrafı, yolculuk sonunda veda fotoğrafı çektirmeyi atlamayın. Küçük video bile çekebilirsiniz. Bir zaman sonra fotoğraf ve videolara bakıp hatırlamak, üzerine sohbet etmek için keyifli anılar yaratmış olursunuz.

Nice güzel ve unutulmaz mavi yolculuklar yaşamanız temennisiyle, sevgilerimle

Yazan:

Acemiyim Ben

Keşfettiğim yerleri, keyif aldığım ve paylaşmanın değer katacağını düşündüğüm yaşama ve seyahatlerime dair konuları paylaşmak üzere