Mavi Yolculukta grubun sayısı, seyahatin tarihi ve rotası belirledikten sonra ilk kritik konu tekne seçimidir. Grubunuz içinde tekne seçiminde rol alacak gönüllüleri tekne seçim sorumlusu olarak seçin. Grup adına, olası tekneler arasında, ön inceleme ve ilk elemeyi yapsınlar.

Teknenin adı, yapım ve son yenileme yılı, uzunluk, genişlik, kabin tipi ve sayısı, yolcu potansiyeli, mürettebat adedi, klima, tekne hızı, motor gücü, jeneratör, su ve yakıt tank kapasitesi, banyo ve tuvalet tipi, arka ve ön güverte kullanım alanları, yemek salonları, su spor ekipmanları gibi genel bilgi ve teknik donanımları, (radar, gps, pusula vb. gibi) teknik elektronik ekipman, müzik sistemi, radyo, televizyon, dvd gibi elektronik donanımları hakkındaki bilgilere bakarak teknenin uygunluğunu değerlendirmek kolay gibi görünebilir ama bunları buzdağının üst kısmı gibi görün. Detaylar konforunuzu ve seçiminizi belirler.

Tekne seçiminde, lüks kavramından bağımsız, tavsiyem aşağıdaki konuları madde madde değerlendirmenizdir.

  1. Teknenin fotoğraflarını mutlaka inceleyin. Profesyonel çekilen fotoğrafların her daim mekanı olduğundan daha alıcı gösterdiğini aklınızda bulundurarak değerlendirin.
  2. Teknenin genel durumunun nasıl ifade edilebileceğini sorun. Yepyeni, tamamen yenilenmiş, yenice vb. hangi sıfat kullanılır? Aradığınıza uygun mu?
  3. Teknede mevcut veya yakın zamanda giderilmiş hangi teknik sorun (koku, akıntı, arızalı donanım gibi) var. Tekrarlanma ihtimali nedir?
  4. Teknenin yapısına dikkat edin. Odalar ve güverte hangi katmanda? Aynı kat, yarım kat veya alt katta gibi. Gün içerisinde muhtelif defalar odanıza ulaşmak isteyeceksiniz. Bu aşamada odanın konumu sizin için rahat ulaşılabilir olmalıdır.
  5. Kullanım alanlarının konumuna ve ferahlığını değerlendirin. Arka güverte yemek masasının boyutları grubu kapsıyor mu? Ön güvertede güneşlenme alanı, oturma alanı var mı?
  6. Mutfağın konumu önemlidir. Mutfak nerede ve ulaşımı nasıl? Odalara giderken mutfağın önünden geçiyorsanız, seyahatte koku ve gürültünün sizi rahatsız edebileceğini düşünerek karar verin.
  7. Odaları inceleyin.
    1. Oda sayısı ve yatak seçeneklerine bakın.
    2. Belirtilen her odanın sizin kullanımınızda olduğunu teyit edin.
    3. Mürettebat odalarının nerede olduğunu öğrenin. Sizin için uygunluğunu değerlendirin.
  8. Odalarla ilgili;
    1. Her odaya ait özel tuvalet, banyo ve klimasını netleştirin. Bazı teknelerde her odada klima olmayabilir veya ortak banyo kullanımı olabilir. Sorunsuz çalışıyorlar mı?
    2. Saç kurutma makinesini ve (şampuan, saç kremi gibi) banyo malzemelerinin varlığını öğrenin.
    3. Oda çarşaf, pike, havlu gibi tekstil ürünlerinin ne zaman yenilendiğini sorun. Sezonda yenilenmemişse (incelmiş, sertleşmiş veya eski) dokusu sizi rahatsız edebilir.
  9. Havlu kullanımını netleştirin.
    1. Genelde banyo ve saç havlusu verilir. Yanında mutlaka el ve ayak havlusunu isteyin.
    2. Güvertede kullanılacak plaj havlusunu sorun.
    3. Hatta havluların seyahatte kaç kez değiştirildiğini bile sorun. İhtiyaç halinde kendi havlunuzu getirmek isteyebilirsiniz.
  10. Teknede internet hizmeti var mı? Ve çalışan bir internet mi? Kotası ya da hizmet verme saat sınırı var mı?
  11. Jeneratör çalışma saatleri nasıl? Unutmayın jeneratör çalışmazsa elektronik aletlerinizi şarj etme saatleriniz, tekne internetini kullanımınız, klimaları çalıştırma imkanınız sınırlı olacaktır.
  12. Minder kılıflarının temizliği oldukça önemlidir. Ortak alanda kullanılan tüm minderler (arka güverte, güneşlenme ve hatta yemek masası sandalye minderleri) değiştirilebilir kılıflı mı? Siz binmeden temiz kılıflarla değiştirilmiş olacağının teyidini isteyin. Bazı tekneler kılıfları sezonluk değiştiriyorlar. Değiştirilmemiş, kirli minderlerde seyahat boyunca oturmak ya da güneşlenmek sizi rahatsız edecektir.
  13. Güneş minderleri var mı, sayısı yeterli mi? Ön güvertede güneş tentesi var mı?
  14. Müzik sistemi hangi alanlarda hizmet veriyor? Kendi cihazlarınızdan bağlanmak isteyebilirsiniz. Cihazlarınızla bağlanma imkanı nedir?
  15. Prizler. Priz deyip geçmeyin. Ortak alanda priz kullanım imkanlarını öğrenin. Gerekirse çoklu yedek kablo isteyin. Kişi başına düşen elektronik cihazları düşünün, gün içinde ortak alanda şarj edilmeye çalışılınca sıkıntılar başlıyor. Priz sayısını arttırmadaki hedef, ‘şarja telefonumu bırakmıştım, kim çıkardı?’ veya ‘telefonum şarjda, kimse ellemesin’ cümlelerini daha az dile getirtebilmektir.
  16. Personel sayısı kaç kişi? Çok küçük bir grup değilseniz kaptan, aşçı, temizlik ve servis elemanı olmak üzere en az dört personel isteyin. Temizlik ve servis personelinin ayrı olmasına mutlaka dikkat edin. Zira aynı kişinin seyahat boyunca dinlenmeden, hizmeti aksatmadan hem servis hem temizlik yapması pek mümkün ve ayrıca pek insancıl değildir. Hatta grubunuzun sayısı ve teknenin büyüklüğüne göre servis personelinin sayısı iki bile olabilir.
  17. Mürettebat kaç senedir birlikte çalışıyor? En az 2 ya da 3 sene birlikte çalışıyor olmasına dikkat edin. Birbirlerine yeni uyum sağlamaya çalışan ekipten iyi hizmet almanız pek mümkün değildir.
  18. Buz makinesi ve kahve makinesi bazı gruplar için olmazsa olmazlardan. Sizin için önemliyse, isteyin.
  19. Arka güvertede rüzgar veya yağmur için koruma mevcut mu? İşlevsel mi? Kontrol ettirin. Yağmur veya rüzgarda kullanma ihtiyacınız olacaktır.
  20. Su sporu ekipmanları. Her grup için değişken olmakla beraber 2 kano, paddle board, şnorkel ekipmanları, olta olması size keyif verecektir. Bunları mutlaka isteyin. Öte yandan yakıt ücretini ayrıca ödeyeceğiniz su kayağı, ringo, jet ski gibi aktiviteleri de isteyebilirsiniz.
  21. Rotanız ve olası duraklarınız konusunda ön mutabakat sağlayın. Elbette koyların durumuna, havanın şartlarına göre değişiklikler olabilir.
  22. Günlük kaç saatlik seyir yakıt gideri ücretinin fiyata dahil olduğunu netleştirin.
  23. İnternette tekne hakkında yapılan yorumlar varsa tarihleriyle inceleyin.
  24. Mümkünse, mutlaka tekneyi görün ve içini gezin, gözünüzle değerlendirin.
  25. En sonda olsa da en önemli konulardan biri: Covid-19 kapsamında neler yapıldığını öğrenin.

Tekne seçim sorumlusunun önereceği tekneye grubun onay vermesiyle artık tekne seçimi tamamlanmıştır. Rezervasyonda kaparo ödemesi yapılır. Acenteyle çalışıyorsanız size seyahat sözleşmesiyle rezervasyon onayı gelir. Bakiye ise tekneye giriş yaptıktan ve seyirden önce tamamlanır.

En zor aşamayı geçtiniz. Genel akışı yazdığım Mavi Yolculuk Temel Kuralları 101💙 deki diğer konulara da bir göz atmanızı tavsiye ederim. Şimdiden keyifli tatiller, sevgilerimle

Yazan:

Acemiyim Ben

Keşfettiğim yerleri, keyif aldığım ve paylaşmanın değer katacağını düşündüğüm yaşama ve seyahatlerime dair konuları paylaşmak üzere