Pandemiyle beraber Mart 2020’den bu yana herkes gibi evime kapandım. Salgın, yaz gelince geçer dedim, geçmedi. Kış gelince aşıyla biter dedim, bitmedi. Maske, mesafe, hijyen üçgeninde giderek uzmanlaştım. Birkaç yıl öncesine kadar günlük tempodan yorulup evde başımı dinlemeyi özlerken, bugün evden çıkıp kalabalıklar içinde olmayı hayal eder oldum. İtiraf etmeliyim, bir taraftan da evde keyifli yaşamı keşfettim. Sade yaşamın güzelliğini hatırladım. Çiçeğe, böceğe, parka, bahçeye kısaca doğaya yakın olmanın enerjisini ister oldum. İşte tüm bu duygu ve düşüncelerle evimden ya da İstanbul’dan uzaklara gitmeden, kalabalıklara karışmadan, yeşille buluşabileceğim orman, koru, kasır ve bahçeleri keşfetmeye başladım. Bu yazımda sizlere, yakın zamanda gittiğim aşağıdaki 6 mekandan ve öne çıkan güzelliklerinden bahsedeceğim.
- Kemerburgaz Kent Ormanı,
- Atatürk Kent Ormanı,
- Yıldız Parkı Korusu,
- Emirgan Korusu,
- Ihlamur Kasrı
- Ulus Meyve Bahçesi
Kısaca tanımlarını hatırlarsak; ağaçlarla kaplı alanın bütününe orman, bakımlı ve koruma altına alınmış küçük ormanlara koru, padişahların şehir dışında yaptırdıkları küçük saray ya da köşke kasır, ayrı ayrı veya karışık sebze, çiçek, meyve ağacı yetiştirilen çevresi kapalı alanlara bahçe deniyor.
Küçük bir not: Aklınızda bulunsun, tüm mekânların ziyaret saatleri veya kafeterya hizmetleri pandemi kısıtları ile uyumlu olarak değişiyor.
1. Kemerburgaz Kent Ormanı | Piknik, Spor ve Eğlence
1.1. Kemerburgaz Kent Ormanı’nda Ne Var?
Kemerburgaz Kent Ormanı 5.5 milyon metrekare üzerine kurulmuş ve adeta İstanbul’da yaşayan yeşili özleyenler için harika bir hediye olmuş. Çok amaçlı kullanımı düşünülerek düzenlenmiş ormanda muhtelif uzunluklarda yürüyüş ve bisiklet parkurları, çocuk oyun alanları, festival ve etkinlik alanları oluşturulmuş. Şu anda çoğu aktif olmasa da farklı atölye veya aktivite yapma imkanı sunulan özel alanlar yaratılmış, Dot tiyatrosu için de harika bir alan ayrılmış. Ben görmedim ama bir de buz pisti olduğu belirtiliyor. Ayrıca bisiklet kiralama imkanı da mevcut. Ormanın içinde farklı noktalara çok sayıda oturma bankları, piknik masaları ve kamelyalar konulmuş. Bugün için kapalı olan kafe ve restoran hizmetlerinin bir kısmını karşılamaya yönelik seyyar araç içinde servis veren kahve dükkanı ve büfesi var. Ancak kısıtlı imkanlar nedeniyle seyyar büfelerden hizmet almak için biraz sıra beklemeniz gerekebilir. Kemerburgaz Kent Ormanındaki baraj gölü, Mağlova Su Kemeri ve seyir terası ormana farklı bir hareket katıyor. Belirtmekte fayda var; ormanda ateş yakmak, baraj gölüne girmek ve balık tutmaksa yasak.
1.2. Kemerburgaz Kent Ormanı’nda Su Mimarisinin Baş Yapıtlarından Mağlova Su Kemeri
Kemerburgaz Kent Ormanı‘na gidince mutlaka dünya su mimarisinin baş yapıtlarından biri olarak kabul edilen Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş ve hala İstanbul’a su taşımada hizmet veren iki katlı 257 metre uzunluğunda, 36 metre yüksekliğindeki Mağlova Su Kemeri‘ne kadar gitmenizi öneririm. Kemere ulaşımı gösteren yönlendirme tabelalarındaki adım sayılarına bakıp yürümeyi düşünürseniz, tavsiye etmem. Hangi yola göre adım sayılarının belirlendiğini anlamadım. Su kemerinin üzerine çıkmak isterseniz; çalılıklar ve taşlar arasından tepeden aşağı yürümeniz gerekiyor. Biz bir değişiklik olsun dedik ve evde yaptığımız çikolatalı muhallebi ve kahvemizle kemerin üzerinde küçük bir mola verdik. Baraj suyunu seyrederek gözlerimizi dinlendirdik. İlginizi çekiyorsa kemerin üzerinde güzel fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.
Bu arada Mağlova Su Kemeri yolunda yanından geçtiğiniz Seyir Terası‘nı atlamayın derim. Gidiş ya da dönüşte aracınızı yol kenarına park edip ahşap merdivenlerle çevrili seyir terasının etrafını dolaşarak üst katına çıkın. Yukarıdaki manzara öyle güzel ki biraz yorulsanız da tırmandığınıza değiyor.
1.3. Kemerburgaz Kent Ormanı Nerede ve Nasıl Gidilir?
Kemerburgaz Kent Ormanı Eyüpsultan ilçesine bağlı Göktürk’te yer alıyor. Orman 09:00 -18:00 saatleri arası ziyarete açık.
Toplu taşımada otobüs, minibüs veya dolmuşla gidilebilir görünse de orman içindeki hareket imkanına bakınca bence toplu taşımayla gelmek pek anlamlı değil. Özel araçla otobandan ulaşım ise oldukça kolay. Yol tarifi için tıklayınız. Otopark alanı oldukça geniş ancak aracını aklına estiği noktada park eden sürücüler nedeniyle orman içi yollarda karşılıklı araç geçişlerinde tıkanıklık yaşanabiliyor. Araç parkı için ormanda bir düzenleme yapılsa iyi olabilir.
Araç girişi ücretli ve park çıkışından önce ödeme gişesine yapılıyor. Bazı sürücüler bu uygulamayı çıkarken fark ediyor ve aracını bulduğu yere bırakıp gişeye gidince, çıkış kapısının önünde tuhaf bir araç yığılması yaşanıyor. Çoğu parkta araç ödemesi girişte yapıldığı için araç sırası park dışında taşıyor ancak Kemerburgaz Kent Ormanında bu sıra orman içine yansımış durumda.
1.4. Kemerburgaz Kent Ormanı İçin Yorumlarım
Mart 2020’de ziyaret ettiğim Kemerburgaz Kent Ormanı‘nda her şey gayet iyi düzenlenmiş olsa da ormanın kendi ruhunu bulması için biraz zamana ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Öne çıkan güzellikleri ve gördüklerimle Kemerburgaz Kent Ormanı için şunları söyleyebilirim:
- Genel olarak orman bakımlı ancak memleketimizde her su kenarında gördüğümüz plastik ve kağıt atıklar maalesef baraj gölünün etrafında da mevcut.
- Ağaçların yoğun olduğu kadar daha seyrek olduğu alanlar sayesinde ormanın her noktasının kullanım imkanı var.
- Yürüyüş parkurları dışında da her alanda yürüyüş yapılabilir. Ben, suyun verdiği enerjiyle, baraj gölünün yanındaki 4.5 km’lik parkuru sonuna kadar yürüdüm. Yolun sonunda ne bulmayı bekliyordum bilmiyorum ama yol orta yerde ansızın bitince biraz şaşırdım. Seçtiğim parkurun çıplaklığı benim yürüyüş parkurundan beklentimi pek karşılamadı.
- Bisiklet için güzel olabilir; kendi bisikletinizi kullanabilir veya bisiklet kiralayabilirsiniz. Hatta kalabalıksanız ve farklılık ararsanız 4 kişinin binebileceği bisikletleri kiralamayı da düşünebilirsiniz.
- Ormanda çok sayıda oturma bankı ya da piknik masası var. Ancak bazı bank ve masalar öyle yerlere konulmuş ki kullanım imkanı mümkün değil ve konumları adeta oraya konulmuş değil atılmış hissi veriyor, göze pek güzel görünmüyor.
- Ormanın geniş kullanım alanları ve sunduğu imkanları sayesinde spor amaçlı ziyaretin yanı sıra gün geçirmek veya piknik yapmak için harika bir destinasyon.
- İstanbul Avrupa yakasında yaşayanların ormanı en az bir kez ziyaret etmesini, temiz havasını ciğerlerine çekmesini, Mağlova Su Kemeri‘ni görmesini, Seyir Terası‘ndan manzarayı izlemesini tavsiye ederim. Ziyaret için yolla beraber 3-4 saatinizi ayırmanızı öneririm.
2. Atatürk Kent Ormanı | Yürüyüş ve Kısa Mola
2.1. Atatürk Kent Ormanı’nda Ne Var? Nasıl gidilir?
Hacıosman metrosunun hemen arkasında bulunan, metro veya otobüsle gidebileceğiniz Atatürk Kent Ormanı‘nda beni en çok etkileyen şey kolay ulaşımı oldu. Giriş ücretsiz ve orman 05:00 – 22:00 saatleri arası ziyarete açık. Aracınızla gelirseniz Hacıosman Metro otoparkını kullanabilirsiniz ve otoparktan ormana giriş yapabilirsiniz. Ulaşım için tıklayınız.
1.000 dönümden fazla bir alanı kaplayan ormanda toplamı 12 km’yi bulan 3 ana yürüyüş parkuru mevcut. Bazı kısımları yokuş olsa da parkurların hepsi keyifli. Ayrıca ormanın ekosistemi bozulmadan kullanıma açılmış olması önemli özelliklerinden biri. Bu sayede toprak parkurlarda yürürken ağaçlar ve bitki örtüsü sizi öyle sarıyor ve doğaya taşıyor ki bazı noktalarda yoldan gelen trafik sesini duyunca veya ağaçların arasında siteleri görünce şehrin içinde şehirden bir o kadar uzak hissetmiş olabilmeye şaşırıyorsunuz. İçinde yer alan büyük gölet veya küçük gölette yüzen kaplumbağaları, kuşları seyrederken, ağaçlara bakarken ruhunuz dinleniyor.
Atatürk Kent Ormanında yürüyen ya da koşanların yanı sıra bisiklet parkurlarında 11-14 yaş grubu olduğunu tahmin ettiğim çok sayıda keyifle bisiklete binen gence rastladım. Ancak merdiven bağlantıları nedeniyle bisikletle parkın içinde ring yapma imkanınız maalesef mümkün değil. Parkın girişindeki kafeterya şu an aktif değil. İçecek ihtiyacınızı yanınızda getirmenizi tavsiye ederim. Ya da metro veya otobüs istasyonundaki büfeleri kullanabilirsiniz.
Atatürk Kent Ormanında ki tabela bilgilendirmelerini ve yönlendirmelerini çok sevdim. Parkın doğal yaşamındaki kuşlar ve ağaçlar hakkında bilgileniyorsunuz. Ya da arzu ederseniz tabelalardaki bilgilendirmelerle sabit oryantiring parkurlarını deneyebilirsiniz. Oryantiring nedir derseniz: zamana karşı harita yardımıyla yön bulma oyunu. Parkın mobilyaları: oyun parkları, banklar, parktaki binalar hatta çöp kutuları dahil hepsinin mobilyaları çok kaliteli ve güzeller. Fark ediliyorlar. Parkın geneline sık yerleştirilen banklar sayesinde istediğiniz noktada dinlenip, parkın her köşesinin keyfini doyasıya yaşayabiliyorsunuz. Ayrıca park çok temiz. Tüm parkurlarda sık sayıda çöp kutuları mevcut. Her şey düşünülmüş, içinde 2 adet seyyar tuvalet kurulu.
2.2. Atatürk Kent Ormanı İçin Yorumlarım
Atatürk Kent Ormanı şehrin içinde şehrin karmaşasından kaçmak isteyenler, doğanın içinde kısa mola arayanlar, spor yapmak isteyenler için mükemmel bir seçenek diyebilirim. Henüz gitmediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz, ilk fırsatta gitmenizi tavsiye ederim.
3. Yıldız Parkı Korusu | Yürüyüş ve Piknik
3.1. Yıldız Parkı Korusu’nda Ne Var?
Çırağan Sarayı’nın hemen arkasında İstanbul’un en büyük korularından biri olan Yıldız Parkı Korusu Beşiktaş ilçesinde bulunuyor. Bizans döneminde ormanlık alan olan Yıldız Parkı, Osmanlı döneminde IV. Murat tarafından kızı için Kazancıoğlu ailesinden satın alınınca imparatorluğun kullanımına geçmiş. Bir dönem bugün Çırağan Caddesi üzerinde bir kısmı ayakta kalan köprü ile Çırağan Sarayı’na arka bahçe olarak bağlanan park daha sonra Yıldız Sarayı’nın bahçesinin genişletilmesiyle sarayın dış koruluğu haline gelmiş.1940’tan sonra Yıldız Parkı adını alan koruda Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan iki tarihi köşk: Malta ve Çadır köşkleri bulunuyor. Bugün tarihi köşklerde ve Malta Köşkü’nün hemen altında yeşil rengi ve cam dekorasyonu ile dikkatinizi çeken Haveran Kafe’de kafeterya ve restoran hizmeti sunuluyor. Ramazan ayı ve pandemi nedeniyle kafeterya hizmetinin devamlılığı alınan tedbirlerle uyumlu olarak değişiyor.
Asırlık ağaçların bulunduğu koruda çam, sedir, köknar, ladin, dışbudak, akçaağaç, meşe, at kestanesi, menengiç ve daha nice ağaç türleri ve bitki örtüsüyle şehrin içinde adeta oksijen kaynağı olan Yıldız Parkı Korusu yürüyüş için çok keyifli seçeneklerden. Koru, yamaç üzerinde olsa bile eğim çok dik olmadığı için yokuş yukarı ya da aşağı rahat yürünüyor. Koru bahçesi, çiçekleri ve ağaçlarıyla çok güzel. Bu sebeple düğün veya nişan fotoğrafları için tercih edilen mekanlar arasında ve her köşede fotoğrafçıyla karşılaşabilirsiniz. Park, pandemi kısıtlamalarının olmadığı zamanlarda, özellikle hafta sonları oldukça kalabalık olabiliyor. Bu arada ister ağaçların arasında isterseniz İstanbul Boğazı manzarasına karşı konulmuş piknik masalarında piknik yapma imkanınız da var. Etrafınıza dikkatli bakarsanız sincapları görebilirsiniz. Belediye tarafından besleniyor olmalarına rağmen sizi görüp ayaklarınıza sürünen, kucağınıza zıplayan ve sizden mama veya sevgi bekleyen çok sayıda kedi de mevcut. Ayrıca yapay gölette yüzen ördekler veya ziyarete gelen martılarla park hayvan dostlarımızla her daim hareketli. Yapay göletleri, şelaleleri, çocuk oyun alanları, piknik masaları, kafeteryaları bulunan Yıldız Parkı Korusu yeşil dokusuyla, büyüklüğüyle, ferahlığıyla ve bulunduğu konumuyla diğer bir çok parkın önüne geçtiğini düşünüyorum.
3.2. Yıldız Parkı Korusu’na Nasıl Gidilir?
1994 yılından itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen parka araç girişi ücretli ancak yaya girişi ücretsiz. 06:00 -19:00 saatleri arası ziyarete açık. Yıldız Parkı Korusu’na özel aracınızla Palanga Caddesi veya Çırağan Caddesi olmak üzere iki yerden giriş yapabiliyorsunuz. Palanga caddesi girişindeki Yıldız Çini ve Porselen Fabrikası pandemi nedeniyle ziyarete kapalı. Parka ulaşım için tıklayınız. Yayalar, Yıldız Parkı Korusu’na Beşiktaş-Ortaköy arası geçen tüm otobüs veya dolmuşlarla kolayca ulaşabilir.
3.3. Yıldız Parkı Korusu İçin Yorumlarım
Yıldız Parkı Korusu her mevsim gidilebilecek, şehre yeşili ve güzelliği ile renk katan en güzel parklardan. Yıldız Parkı’na giderken spor ayakkabılarınızı giymenizi ve enerjinizin yettiği ölçüde parkın her noktasına yürüyüş yapmanızı tavsiye ederim. Kız Kulesi’ni gören Beşiktaş tarafındaki yamaçta veya parkın diğer tarafındaki yapay şelaleleri seyrederek ya da asma köprülerinde yürüyerek parkı sıkılmadan, keyifle ve huzur içinde doyasıya dolaşabilirsiniz. Beğendiğiniz noktadaki piknik masasına örtünüzü serip yanınızda getirdiğiniz kek ve çay ikilisiyle anınıza tat katarak küçük bir mola vermenizi tavsiye ederim. Size eşlik etmesi muhtemel kediler için mümkünse kuru mama almayı da unutmayın. Etrafınızdaki sincapların minik koşuları ya da bitki örtüsünün güzelliğiyle gözlerinizi doyuracağınıza, kuşların cıvıltılarıyla huzuru bulacağınıza emin olabilirsiniz. “İyi ki gelmişim” dediğinizi duyar gibiyim.
4. Emirgan Korusu | Lale Cenneti
4.1. Emirgan Korusu’nda Ne var? Nasıl Gidilir?
Lale denince benim aklıma ilk Emirgan Korusu gelir. 2005 yılından günümüze kadar her sene Nisan ayı boyunca düzenlenen görkemli Lale Festivali sayesinde koru yüzlerce çeşit milyonlarca laleyle donanıyor. Hangi tarafa bakacağınızı şaşırıyorsunuz. Lale festivalinin katkısıyla yerli ve yabancı bir çok turistin ilgi odağı olan parkta yürüyüş parkurları, piknik ve çocuk oyun alanları mevcut. Ayrıca parkın içerisinde başta lale olmak üzere mevsimlik veya uzun senelik bitki satın alabileceğiniz çiçek satış merkezi bulunuyor. Emirgan Korusu yapay göleti, İstanbul Boğazı’na karşı kurulu seyir terası, bahçenin renkleri ve doğal güzelliğiyle profesyonel fotoğrafçıların düğün, nişan gibi özel günlerde tercih ettiği park haline gelmiş durumda. Bu sebeple parkta çok sayıda tuvaletli veya gelinlikli kadın, smokinli erkek ve şık aile bireylerini görebilirsiniz.
47 hektarlık alana kurulu İstanbul’un en büyük korularından biri olan Emirgan Korusu‘nda 1870’li yıllarda yaptırılan 3 köşk bulunuyor: Beyaz Köşk, Sarı Köşk ve Pembe Köşk. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafından işletilen köşklerde kafeterya ve restoran hizmeti veriliyor. İstanbul Boğazı sahilinde Sarıyer İlçesinde bulunan Emirgan Korusu’na Emirgan semti sahil tarafından girebiliyorsunuz. Parka ulaşım için tıklayınız. Yaya girişi ücretsiz olan koruya araç girişi ücretli. Araç park alanı oldukça sınırlı olan koru hafta sonları daha fazla olmakla birlikte her daim kalabalık. Her gün 07:00 – 23:00 saatleri arası ziyarete açık olan koruya özel aracınızın yanı sıra Emirgan’dan veya İstinye’den geçen otobüs ve minibüsle rahatça ulaşabilirsiniz.
4.2. Emirgan Korusu İçin Yorumlarım
Ziyaretçisi her daim çok olan Emirgan Korusu’nu lale festivalinde mutlaka ziyaret edin. Bahçenin lalelerle nasıl güzel dekore edildiğine tanık olun ve çiçek satış merkezinden günün anısına lalenizi satın almayı da unutmayın. Aklınızda bulunsun: mevsime göre değişmekle birlikte muhtemel Nisan’ın ikinci yarısında laleler en güzel olgunluğuna erişmiş olacaktır.
5. Ihlamur Kasrı | Beşiktaş’ın Gizli Hazinesi
5.1. Ihlamur Kasrı Nerede? Nasıl Gidilir?
Beşiktaş Nişantaşı vadisinde yer alan Ihlamur Kasrı adeta Beşiktaş’ın kalbinde yer alıyor. Kasrın yerini tarif ederken bir çok referans kullanabilir: Beşiktaş Belediyesi Evlendirme Dairesi ya da Dünya Barış Parkı’nın karşısı, Beşiktaş Pazarının arkası gibi. Ulaşım için tıklayınız. Yerinin çok merkezi olması özel araçla ulaşımın yanı sıra otobüsle de kolay ulaşabilmeye imkan veriyor. Kasrın kendine ait otoparkı yok ancak Evlendirme Dairesinin altında, yanında veya çevresindeki otoparklar kullanılabilir. Pazartesi günü kapalı olan parka giriş ücretli. Ben müze kartımı kullanarak giriş yaptım. Kasır 09:00 -17:00 saatleri arası ziyarete açık.
5.2. Ihlamur Kasrı’nda Ne var?
24.724 metrekarelik alanı olan Ihlamur Kasrı’na girdiğim ilk an bahçesindeki ginkgo biloba, çınar, manolya, ıhlamur, çitlembik, selvi, atkestanesi ağaçlarından büyülendim. Hele yapay gölete çiçeklerini uzatmış manolya ağacını, hemen arkasındaki köşkü, etrafta dolaşan ördek ve tavus kuşlarını görünce ortamın huzuru ve sakinliği beni adeta gizli bir cennete taşıdı.
Bahçesini çevreleyen yüksek duvar ve parmaklıklarla kendini şehrin karmaşasından uzak tutan Ihlamur Kasrı içinde iki köşk bulunuyor. Sultan Abdülmecid döneminde Nigoğos Balyan’a yaptırılan bu köşkler; padişahların resmi kullanımına ayrılmış, kabul ve törenler için kullanılan Merasim Köşkü ve padişahın ailesi ya da zaman zaman yakın hizmetinde bulunanlar tarafından kullanılan Harem Köşkü ya da Maiyet Köşkü.
Albenisi çok yüksek olan Merasim Köşkü‘nü maalesef kapalı olduğu için ziyarete edemedim. Ancak güzelliği karşısında kendimi alamayıp giriş cephesindeki çift kollu mermer merdivenlerinin birinden çıkıp diğerinden indim ve bir kaç tane hatıra fotoğrafı çektirdim. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafından işletilen ve Merasim Köşkü’ne göre daha sade ve daha küçük olan Maiyet Köşkü kafeterya olarak hizmet veriyor. İki katlı köşkün üst katında ya da bahçesinde küçük bir mola verebilirsiniz. Ben çay ve tatlı molamı manolya ağaçlarının çiçeklerini seyretmek üzere bahçesinde verdim.
5.3. Ihlamur Kasrı İçin Yorumlarım
Beşiktaş’a gitmişseniz ya da gitmemişseniz bile bir fırsat yaratın ve Ihlamur Kasrı bahçesinde bir mola verin. Her mevsim ayrı güzel olan bahçenin bana göre en güzel zamanı manolyaların açtığı Nisan ayı veya bahçenin çiçeklendiği İlkbahar mevsimi.
6. Ulus Meyve Bahçesi | Ferahlama Noktası – Semt Parkı
6.1. Ulus Meyve Bahçesi’nde Ne var? Nasıl Gidilir?
2014 yılında açılan Ulus Meyve Bahçesi‘nden özellikle bahsetmek istiyorum. Pandemi olmasaydı bu güzelliği ne zaman keşfederdim bilmiyorum. 30 dönümlük alana kurulan bahçenin biri Ulus/ Ahmet Adnan Saygun Caddesi (TRT’nin karşısı), diğeri Ortaköy/Ambarlıdere Sokak (Lotus Sitesinin yanı) üzerinde iki kapısı var. Adres için tıklayınız.
Ulus’tan Ortaköy’e inen vadi üzerinde kurulu olan meyve bahçesine dut, incir, kiraz, zeytin, dağ çileği, hünnap gibi 28 çeşit ağaç dikilmiş. Park, Beşiktaş Belediyesi tarafından metropolde büyüyen çocuk ve gençlerin meyveleri dalından koparıp yemesi amacıyla kurulmuş. Gençler dalından meyve yediler mi bilmiyorum ama ben dağ çileklerini dalından koparıp afiyetle yedim. Kısmetse bu sene dut ağaçlarının tadına da bakmayı hedefliyorum.
Ulus Meyve Bahçesi‘nde çocuk parkı, basketbol sahası, seyir terası ve belediye tarafından işletilen bir kafe mevcut. Parkın içindeki banklar semtte yaşayanlar için güzel bir dinlenme molası yaratıyor. Dik yamaca kurulu olan meyve bahçesinin içindeki rampalar ve merdivenler sayesinde bazı noktalarda eğim yumuşuyor. Ahşap rampalar çok estetik olsa da yağmurda veya rutubetli havada çok kayıyor, dikkat etmek lazım. Yürüyüş yolları haricindeki hemen hemen her alan çimle kaplı. Kuru havalarda yoga veya kültür fizik hareketleri için çimenler güzel bir seçenek olabilir.
6.2. Ulus Meyve Bahçesi İçin Yorumlarım
Ulus Meyve Bahçesi uzaklardan geleceğiniz gibi bir park değil ancak civarda oturanlar için harika bir semt parkı. Bir anlamda ferahlama noktası. Geç keşfetmiş olsam da hiç keşfetmemiş olmaktan iyidir diye düşünüp Ulus – Ortaköy arası ikamet eden ancak henüz parkı ziyaret etmeyenleri Ulus Meyve Bahçesini tanımak için parkı en az bir kere gezmeye davet ediyorum.